X
Když ptáčka lapali aneb jak jsme nakonec vybrali hypotéku

Když ptáčka lapali aneb jak jsme nakonec vybrali hypotéku

Home LoanTak to vypadá, že máme hypotéku vybranou. Nakonec jsme nabídek dostali hned několik a mohli jsme si i vybírat. Ale popořadě.

Jako první nám minulý týden potvrdila hypotéku KB s úrokem 1.99% s tím, že v pondělí upřesní procenta. Jelikož jsme se do telefonu předběžně bavili, že 1,79% by neměl být problém, rovnou jsme v pondělí šli i do Raiffeisen banky pořešit, co přesne můžou s úrokama vzhledem k jejich HypoDnům udělat oni.

Po návštěvě RB jsme byli trochu zklamání, na 1,79% se nedostanou, ale 1,89% je reálné a k tomu příspěvek 4000kč na odhad nemovitosti. Výhodou je, že není potřeba životní pojištění a stačí jen pojištění nemovitosti, které vychází na cca 2,900kč / rok. Zároveň jsme si ještě ujasnili jak přesně probíhá čerpání a jaké mají požadavky na vyřízení hypo.

Ačkoli se nedostali tak nízko jak jsem si přál, byli jsme ochotni tu 0,1% oželet (dělá to cca 150kč měsíčně rozdíl), jelikož vše ostatní hovoří pro ně. Snazší vyřízení, jednodušší čerpání, možnost splatit 25% z hypotéky každý rok navíc bez poplatku a mnohem méně byrokracie.

Večer se pak podle domluvy ozval i pán z KB. Potvrdil, že se u nich dostaneme 1.79%. V emailu, kde svou nabídku potvrzoval, pak ale vše na první pohled ještě dále vylepšil:

Sazbu 1.79% můžeme nabídnout též, součástí rizikové životní pojištění, pojištění nemovitosti u ČP a domicilace v KB. Při výši úvěru 3.700.000 Kč na 29 let (počítal jsem, že by čerpání HÚ bylo po 1 roce výstavby, během výstavby se hradí pouze úroky) je měsíční splátka 13.637, při výši úvěru 3.300.000 pak 12.160.

Zní to parádně, že? Kromě skvělého úroku je v ceně ještě pojištění nemovitosti i životní pojištění a to za mesíční splátku 12.160kč v případě 3,3mil.

Když tato nabídka přišla, bylo to velké dilema. Buď vzít hypo od RB, kde bude o fous vyšší úrok, ale navíc 2900kč pojištění ročně a v případě, že bychom chtěli i životní tak dalších 800kč/měsíčně. A nebo vzít hypo od KB, kde se musí pro získání vyplnit o něco více papíru, dodat položkový rozpočet, při čerpání se pak musí opět vyplňovat více papírů, je tam více limitů atd, ale zase ušetříme 48.000kč na životním pojištění + 14500 na pojištění baráku + cca 8000 na úroku?

Tohle už nejsou úplně malé peníze a rozhodně nám to věci vůbec nezjednodušilo. Jelikož nejlepším způsobem řešení problému je přehodit je na někoho jiného, vzal jsem nabídku od KB a poslal ji zpět pánovi do RB s tím, že jsme opravdu byli pro RB rozhodnuti, ale toto je dost velké dilema a co s tím může udělat.

Do toho nám v mezičase dorazily ještě další dvě nabídky, a to od ČSOB a GE Money banky. ČSOB nabídla také 1,89%, ale opět měla obrovské byrokratické zatížení a komplikace, navíc ještě jako bonus se tam platí nějaký procentní poplatek z nevyčerpané části úvěru, což celou hypo dost razantně prodražuje. Co se týká GE Money, tak ta je totálně nekonkurenceschopná a její best-offer je 2,09%. A ve finále se nám ozvala ještě Spořitelna, po týdnu a půl paní napsala, že jí prý celou dobu zprovozňovali počítač a že aby mohla nabídku vypracovat, potřebuje nějaké další doklady a vyplněnou žádost o úvěr. Tak to jsme zavrhli rovnou.

Další 2 dny se nedělo vůbec nic, RB se neozvala a já začínal tušit, že to asi vzdali. Tak jsem opět volal. Pán toho měl podle všeho v práci moc a dostal se k tomu až když jsem volal. Že prý je to hodně netypická nabídka, ale že uvidí co s tím dokáže jeho šéf dělat a že dá vědět.

“Netypická nabídka”? Zvláštní že? No tak jsem začal pátrat. RB jsem nechal v tom, že KB má lepší nabídku a ať se předvedou a mezi tím jsem s KB řešil, co vlastně tedy to pojištění v ceně obsahuje, na jakou výši atd. Jestli v tom třeba není nějaký háček.

No, háček tam nebyl. Byl to hák jako kráva, myslím, že by se tomu možná dalo říkat i úmyslná lež. Pan z KB se totiž údajně jen špatně vyjádřil a vůbec ho nenapadlo, že by to mohlo být pochopeno jinak. Význam té věty totiž je:

Sazbu 1.79% můžeme nabídnout též, ALE MUSÍTE MÍT rizikové životní pojištění, pojištění nemovitosti u ČP a domicilace v KB. Při výši úvěru 3.700.000 Kč na 29 let (počítal jsem, že by čerpání HÚ bylo po 1 roce výstavby, během výstavby se hradí pouze úroky) je měsíční splátka HYPOTÉKY 13.637, při výši úvěru 3.300.000 pak 12.160. K tomu připočtěte povinné pojištění nemovitosti i životní pojištění v roční výši cca ~13.000 Kč. V případě, že si životní pojištění od nás nevezmete, bude sazba 1.99%.

Evil bankerAsi se spletl že? Něco jako když se v jednom vtipu manžel ráno přeřekne a místo “Dobré jitro miláčku” řekne manželce “Zničila jsi mi celý život”.  To se stává, to je mi jasné.

No, takže tímhle jsme si ujasnili, že teda s KB ne, že jsou vlastně dražší, složitejší a ještě se občas omylem pletou. Raději si nepředstavit, jak by se dokázali splést po tom, co jim to podepíšeme a budeme od nich něco chtít.

Takže zbývalo počkat, co vymyslí pán v RB. Ten se ozval následující den, v telefonu měl téměř pohřební tón a velmi se omlouval, že bohužel na 1.79% ani na pojištění v ceně se nedostane a že tedy máme hypo vzít u KB, jelikož je nabídka výhodná.

Protože jsme byli už rozhodnuti pro RB a dál smlouvat nebylo potřeba, utěšili jsme ho, že to nakonec přece jen vezmeme u nich, ale že by byla ještě jedna věc, kterou by pro nás udělat mohl. A to, že si vezmeme fixaci místo na 5let rovnou na 7. Pochybuju, že úroky půjdou další roky dolů, spíš čekáme opak, a proto čim víc fixace, tím víc radosti. Pokud budeme chtít hypotéku předčasně splatit, můžeme každý rok odmáznout 25%, což je myslím víc než dost.

Domluvili jsme se, že to tedy berem a začali řešit, co vlastně je potřeba udělat dál. No, je to hnus. K podpisu je potřeba ohodnocení nemovitosti znalcem. Člověk by řekl, že je to snadné, ale to ne. Ze seznamu 20 znalců jich půlka nezvedá telefon, druhá půlka je děsně “busy”, a za posudek si řeknou 5000-6000kč a ještě aby se jich člověk doprošoval.

House ValueNakonec jsme narazili na jednoho, co byl ochotný, řekl si “jen” 5000kč a je schopný se s námi už další středu potkat a začít vše vyřizovat. Ovšem, ani tady to není tak snadné. To, že dostane 5000kč, neznamená, že by si něco zjistil nebo zajistil sám. Musíme mu dodat list vlastniství, aktuální výpis z katastru, kopii mapy z katastru, potvrzení od městysu, že je parcela stavební a další věci. Přitom všechno jsou veřejné informace a mohl by si je zjitit sám, jenže to už by musel Pan znalec zřejmě něco udělat a nebyly by to tak snadné prachy.

Po tom co se s ním sejdeme a vše mu předáme to bude trvat nějaký týden, kdy na konci dostaneme info o tom, kolik bude mít budoucí dům s pozemkem hodnotu. S tímhle lejstrem pak už půjdeme přímo do RB podepsat finální smlouvu na hypo. Samotné čerpání peněz je pak podmíněno získáním a doložením stavebního povolení, ale alespoň budeme mít další věc vyřešenou a uzavřenou.

Hawk, alespoň pro teď.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x