Rekuperace – rychlonáčrtek a proč vlastně nakonec asi jo

Rekuperace – rychlonáčrtek a proč vlastně nakonec asi jo

Tak jsme si na dnešek domluvili schůzku s člověkem z Centra pasivního domu. Chtěli jsme znát názor na náš projekt od někoho třetího a zároveň se poptat na věci kolem spotřeby domu, ideálního materiálu, vhodné technologie stavby atd. Ostatní poznatky sepíšu později, teď jen o rekuperaci.

Ačkoli sme ji původně chtěli, tak po tom, co jsme narazili na internetu na několik různých informací, jsme ji zase zavrhli. Vypadalo to moc složitě i draze (150k jen rozvody). Po dnešní schůzce jsme tomu opět ale zase nakloneni. Podle všeho je 150k horní hranice včetně zařízení, montáže a všeho ostatního, když se to dělá firmou na klíč. Takže když si to pořešíme sami, případně v kombinaci s nějakým šikovným řemeslníkem, nemuselo by to být až tak hrozné.

Důvody, proč jsme změnili náš názor, jsou defakto tři. Jedním z hlavních byla otázka pracnosti. Oproti tomu, co jsme si mysleli, tak není vůbec potřeba dělat rozvody ve zdech nebo v podlaze, dokonce ani v obytných místnostech. Bohatě stačí udělat cca 20cm podhled v chodbě a do každé místosti udělat nad dveřma průduch. Tím pádem ani toho materiálu není zas tak moc.

Druhý důvodem je lepší vzduch v domě. Ačkoli budeme větrat, jak to jen bude podle počasí možné, tak přece jen jsou dny, kdy musí být okna zavřená (a co si budeme nalhávat, s I. v pokoji je těch dnů více, protože i jí je jako každé ženské pořád zima 😉 ). Díky rekuperaci bychom mohli mít v pracovně, kde trávíme většinu času, čerstvý vzduch pořád, což by se mohlo podepsat i na našich vyšších výkonech a tím pádem schopnosti splatit celou tuhle akci co nejdřív ;-).

Třetí důvod je úspora za vytápění, ačkoli tady ještě nemáme přesná čísla (ale snad díky centru pasivního domu i na tohle odhad mít budeme). Jde o to, že místo klasického větrání v zimě se větrá jen rekuperací, takže se teplo z domu nevyhání pryč okny. Otázka je, kolik je reálná úspora vůči pořizovacím nákladům, takže proto je tenhle důvod poslední a nejmíň důležitý.

Předběžně jsme si označili, jak by asi rozvody vypadaly. Jsou to defakto dvě větve, jedna co žene čerstvý vzduch dovnitř a druhá, co odvádí špinavý. Do obytných místností se žene jen čerstvý, ze záchodů/koupelen + kuchyně se jen odvádí špinavý. A to je vše, žádné další trubky, zbytek výměny se řeší sám škvírama pod dveřma.

Báli jsme se ještě výměny filtrů a nákladů na ně. I tato naše obava byla rozpoštěna, když nám bylo vysvětleno, že nyní se již filtry prodávají za 500 Kč za balení 10 kusů a mění se maximálně 2x za rok.

Takhle nějak to snad bude vypadat:

Navrh rozvodu rekuparace 1NP

Navrh rekuperace 2NP

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sádlík Pavel
Guest
Sádlík Pavel
8 years ago

Dobrý den,
zaujali mě Vaše stránky. A čerpám poznatky. Chtěl bych se zeptat jestli jste k nivelačnímu přístroji dostali i stojan a nebo si ho dokoupili. A další otázky jestli už máte vybranou značku výrobce rekuperace. Děkuji

Sádlík Pavel
Guest
Sádlík Pavel
8 years ago
Reply to  L

děkuji za odpověď

Martin
Guest
Martin
7 years ago

teď už s tím asi nic neuděláte, ale kdyby jste přehodili kuchyň s obyvákem tak by jste měli na veškeré rozvody vsš blíže 🙂

Pavel
Guest
Pavel
2 years ago

Dobrý den,

dokážete už nějak vyčíslit, kolik energie na vytápění se díky rekuperaci ušetří? Nebo aspoň nějaký ten od odhad od Centra pasivního domu? Děkuji.

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x