Centrum pasivního domu – dnešní zážitek

Centrum pasivního domu – dnešní zážitek

Jak už jsem psal v článku ohledně rekuperace, byli jsme dneska v centru pasivního domu. Původně jsme vlastně ani nechtěli jít zrovna tam, primární cíl byl někdo, kdo nám svým zkušeným okem zkoukne projekt a potvrdí, že my ani náš architekt nejsme vedle jak ta jedle. Po nějakém tom googlování slov “oponentura projektu”, “posouzení projetku” atd. jsme ale našli právě C.P.D.

Takhle zpětně jsem opravdu rád, že jsme narazili zrovna na ně. Hodina konzultace je sice za 600kč, ale stálo to za to. Pán měl opravdu přehled jak o domu, tak hlavně o materiálech a technologiích. Ačkoli to původně měla být jen jednorázovka, už teď víme, že se s nima ještě párkrát uvidíme.

Co se týká posouzení projektu, tak je všechno ok. Akorát se musíme poptat architekta, jak má vymyšleno přivedení vody/odpadu do horní koupelny, ale několik možností tam je, jen nás zajímá co plánuje on. Od prvotního posouzení jsme se pak dostali k již popisované rekuperaci, krbu, tepelnému čerpadlu a dotacím. Ačkoli plán byl a zatím je mít jen elektrokotel, možná nakonec budeme mít i to čerpadlo.

Důvod je prostý, my chceme, aby byl barák zateplený tak, abychom měli co nejmenší náklady. Zároveň tam nechceme žádné hyper super blbiny, barák je relativně kompaktní a jednoduchý a díky tomu se dostaneme na poměrně nízkou spotřebu. A když už budeme mít nízkou spotřebu, tak nám bylo řečeno, že bychom vlastně dosáhli na dotaci, která je minimálně 400.000,-. A jedinou zbývající podmínkou by bylo, že jakýsi index vytápění musí mít jakousi hodnotu a tuto hodnotu zrovna ten elektrokotel kazí. Jenže když už tam budeme mít i ten krb, tak by se údajně i ten do toho dal započíst a pak by teoreticky stačilo jen přidat tepelné čerpadlo a 400k je doma. No a to už vypadá jako zajímavej plán.

Jenže kromě tepelného čerpadla se nám plán možná změní i v typu cihel. Původně to měly být cihly heluz, pak jsme se dostali k porfixu (potažmo ytongu), a teď to vypadá na vápenopískové bloky. Důvod je takový, že vápenopískové bloky jsou o dost pevnější a izolačně lepší, takže by mělo stačit mít obvodové zdi jen 17,5 cm a k tomu zvenku 20 cm izolaci polystyren a dostaneme se na pasivní dům. Nevýhoda těhle bloků je jejich váha a právě ta pevnost, takže se budou hůř řezat a manipulovat s nima při stavbě. Údajně s nimi právě kvůli váze někteří zedníci nechtějí pracovat, ale nebál bych se toho, že neseženeme spoustu jiných, kterým jim to vadit nebude.

Pokud nakonec zvolíme tyto 17,5 cm široké bloky, znamenalo by to i razantní zvětšení prostoru v domu. Do teď jsme počítali obvodové zdi 45-50cm. Pokud bychom na stejnou základovou desku dali 17 cm široké cihly (bloky), znamená to ušetření 33 cm z každé strany domu. Ono to takhle možná nevypadá, ale obvod domu je 52 m, což znamená 17 m2 navíc kolem obvodových zdí. K tomu ještě započítejme ještě 17 m vnitřní nosná zeď, na které ušetříme dalších 5,61 m2. A aby toho nebylo málo, tak ještě horní patro, které je cca 13x7m, což je obvod 40m, což dělá další 13,2m2. Dohromady teda 35,8 m2 navíc, přitom cena cihly je stejná (při troše štěstí možná dokonce o fous menší) než cena ostatních materiálů, které jsme zvažovali.

Takže i kdyby byli zedníci o něco dražší nebo bude potřeba nějaké to vybavení navíc, za těch 22 m2 navíc za to asi stát bude. Ještě si o tom chceme něco načíst a probrat to i s dalšíma lidma, ale zatím je to náš favorit…. což není zas tak složité změnit, jak může potvrdit porfix nebo heluz ;-).

No a abych se vrátil k C.P.D., kromě výše zmíněných rad jsme se s nimi domluvili ještě na jedné věci. V okamžiku, kdy budeme mít ujasněny na 100% dispozice domu, tak s nimi vypracujeme detailní projekt spotřeby a tepelných ztrát domu. Oni přenesou náš dům do programu co se jmenuje PHPP, kde se pak dá hýbat šířkou/materiálem všech zdí, stropů, střechy i základové desky a bude to ukazovat, kolik bude dům potřebovat na vytápění v kombinaci s tím, kolik nás uvedení domu do daného stavu bude stát.

Jak už jsme psali i někde jinde, našim cílem není dům, co nic nespotřebuje a stojí 20miliónu, ale dům co je relativně levný na pořízení a žere co nejmín v rámci možností. S panem z CPD jsme v tomto našli společnou řeč a i on souhlasil s tím, že je potřeba zohledňovat nejen výslednou spotřebu, ale hlavně vstupní investici. Je trochu škoda, že toto nezvládá náš původní architekt, ale možná to ani zvládat nemůže. To nevíme, každopádně se zbytkem jeho práce jsme spokojeni, stejně tak s jeho rychlostí a cenou za projekt, takže si rádi připlatíme ještě za toto, abychom měli 100% jistotu, jak to s výslednou stavbou bude. Po doladění projektu s C.P.D. by měla následovat společná konzultace i s architektem, aby věděl, jaké změny do projektu domu zanést tak, abychom se na požadované hodnoty dostali.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Guest
Pavel
3 years ago

Dobrý den,

děkuji za Vaše stránky, je to moc inspirativní čtení. Měl bych ale jeden dotaz, i když nevím, jestli mi po těch letech ještě odpovíte 🙂

Píšete, že díky použití 17cm VPC cihlel oproti 50cm cihlám Heluz ušetříte desítky metrů čtverečních uvnitř. Jaký je důvod, že k těm 17 cm nepřičítáte 28 cm izolace, díky kterým se dostanete na celkových 45 cm, což už oproti Heluzu není takový rozdíl? Celkový zastavěný prostor bude přece přibližně stejný, ne?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x