Vápenopískové zdi – souhrné informace a výpočty

Vápenopískové zdi – souhrné informace a výpočty

Jak jsme již psali, nejspíš budeme stavět z vápenopískových bloků. Dělali jsme si menší průzkum o dodavatelích a cenách a tady jsou zatím dosavadní výsledky.

Rozměry domu, aneb kolik toho vlastně potřebujem

Hlavní základna našeho domu bude 12×7.1 m, ta bude mít i podkroví. K tomu druhá část domu, kde bude pracovna, ta má 13.5×6.5. Hrubým odhadem počítám 2.8m na první patro, 30cm na stropy a  1.5m na podezdění podkroví.

Celková plocha zdí nám pak vychází na 269m2, pokud odečtu okna a dveře tak na 235m2.

Ceny vápenopískových bloků

Tady je to zatím hodně orientační, protože máme jen informace z webu obou výrobců. Předpokládám, že s trochou lobby a tendrů to ještě stlačíme dolů, ať už od výrobců nebo nějakých stavebních firem, které mají určitě lepší ceny.

Zatím vybíráme z dvou výrobců, jedním je Vapis a druhým KM beta a jejich systém sedwix. Každý má nějaké pro a proti a konkrétního výrobce zatím nepreferujeme.

Vapis nabízí vetší variabilitu bloků a mají i speciální bloky na vedení elektroistalace, takže se nemusí pak nic řezat. Oproti tomu KM beta má cenovou nabídku včetně vnitřních omítek, zateplení a fasády.

Cenově to vychází tak, že 17cm široký blok s 20cm polystyrenovou izolací, omítkou a fasádou je za 1079 kč bez dph  za m2 od KM beta, u Vapisu je to pak 648 kč bez dph za m2 jen za cihlu.

Pokud budu počítat ceny od KM beta, tak mi to při naší ploše 235m2 vychází 250.000kč za zdi, izolaci,omítky a fasádu. To je podle mě hodně dobrý, vzhledem k tomu že ještě ušetříme hromadu vnitřního prostoru. Je otázka, kolik to pak bude dělat práce, ale to zkusíme pozjistit asi taky co nejdřív formou nějakých poptávek.

Izolace

Podle katalogu KM beta se to má s izolací a tepelným odporem těhle cihel tak, že 17cm cihla spolu s 20cm polystyrenem má U (W/m2K)=0,18 a R (m2.K/W)=5,25. Zatímco 25cm cihla spolu s 20cm polystyrenem má U (W/m2K)=0,18 a R (m2.K/W)=5,31.

Z toho je jasné, že nemá cenu dávat 24cm široký blok, jelikož tepelný přínos je minimální a raději v případě potřeby přidat šířku polystyrenu. To ale budeme upřesňovat nejspíš podle výpočtů od Centra Pasivních domů.

Pro porovnání ještě pár hodnot:

zeď – polystyrén U (W/m2K) R (m2.K/W) cena
17cm – 20cm 0,18 5,25 1077
17cm – 22cm 0,16 5,92 1093
17cm – 24cm 0,15 6,36 1120
17cm – 26cm 0,14 6,92 neuvedeno
17cm – 28cm 0,13 7,40 neuvedeno
17cm – 30cm 0,12 7,88 neuvedeno

Srovnání s Ytongem

… není vůbec snadné :). Každý výrobce uvádí trošku jiné hodnoty, KM beta uvádí hodnoty včetně izolace, zatímco Ytong bez (ceník Ytongu). Ytong navíc nemá 17cm úzké tvárnice, ale mnohem více široké, většinou 45cm. Další nevýhoda Ytongu je, že VPC (vápenopískove bloky) mají mnohem větší akumulační vlastnost.

Takže když se dům vyhřeje, teplota vydrží mnohem déle. Což je výhodný jak při vytápění, tak na jaře nebo na podzim, kdy se dům přes den nahřeje a přes noc pak tak rychle nevychladne. Naopak nevýhoda je, že se déle zahřívá, když je úplně studený. Vzhledem k tomu, že ale plánujeme v domě být většinu času, je pro nás tepelná akumulace výhodou.

Ohedně cenového srovnání, až budeme mít přesnější čísla, kolik potřebujeme izolace atd, tak zkusíme poptat všechny typy materiálu a uvidíme, na kolik nám to nacení. Zatím to ale vypadá na ten VPC, jelikož ani cenově není špatný.

Články o výpenopískových blocích

Výrobci a ceníky

Ostatní

A tady ještě pár poznatků a zjištění, na které jsem narazil během hledání:

  • díky přesahům střechy budou v létě okna ve stínu, pouze na západní stranu se asi budou muset osadit venkovní žaluzie.
  • mimochodem víte o tom, že když je na domě fotovoltaika, tak v případě požáru hasiči dům nehasí? protože fotovoltaické panely neustále vyrábí elektřinu a voda a elektřina spolu moc nekamarádí; hasí se proto jen okolí, aby se požár nerozšířil, ale samotný hořící objekt se nechá lehnout popelem)
  • všechy zdi a otvory je dobré naplánovat v násobku cihel, takže se pak nemusí nic řezat (25cm nebo 12.5cm, to ještě musíme zjistit)
  • v projektu je potřeba rovnou počítat s přizdívkama tam kde bude vedená voda nebo větší rozvody – do bloků se špatně seká
  • první řadu zdí založit pomocí SENDWIX THERM, mají lepší izolační vlastnosti (příručka, obrázek)
  • http://www.modrastrecha.cz/forum/projekty/k-cemu-jsme-dosli-v-predstave-o-provedeni-domu/
  • http://www.sendwix.cz/prirucka-vpc/prirucka-vpc.html#section
Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martin
Guest
9 years ago

Máme dům z VPC cihel a po 3 letech užívání spokojenost. Splňuje přesně, co jsme od nich očekávali. Porovnávat tloušťku stěn a chtít od VPC lepší tepelněizolační vlastnosti nejde. Tyto cihly téměř vůbec teplotně neizolují, ale za to mají výbornou únosnost, akustiku a akumulaci tepla. Jediné co ovlivní izolační vlastnosti, tak to je izolace z venku. Dá se sehnat ještě šedý polystyrén, který má o cca 20% lepší izolační vlastnosti, takže buď se dá ušetřit na tloušťce nebo mít lepší izolaci. U menší tloušťky izolace jsou mírně menší ceny za kotvení izolantu fasády. Cena je cca o 20% vyšší proti klasickému bílému.
S Ytongem bych to vůbec neporovnával, mají společné pouze barvu, ale nic víc. Sice výrazně lépe izolují, zato s hlukem z venku i šířené zdmi v místnosti je to velmi špatné. Nejlepší je kombinovat materiály, protože každý má ideální to své (VPC akumulaci a hluk a polystyren tepelnou izolaci). Tato kombinace dosáhne mnohem lepších vlastností (celé spektrum) než keramické bloky (i ty s výplní z minerální vaty) nebo Ytong apod.
Další výhoda VPC je jejich tvarová přesnost – ušetří se pak i na vnitřních omítkách (proti keramice). Jediná nevýhoda je jejich hmotnost (vadí pouze těm, co s němi staví 🙂 )
Hodně zdaru a nervů při stavbě domu.
PS: jak budete hledat dodavatele zdiva, tak mi pošlete email, dokážu dát na VPC zajímavou cenu. Záměrně neuvádím výrobce, aby to nebylo bráno jako reklama 🙂

Michal Fiala
Guest
Michal Fiala
8 years ago
Reply to  Martin

Dobrý den Martine,

mohl byste mi poslat odkazy na dodavatele zdiva, jak píšete v diskuzi?
Budu stavět z VPC a nákup cihel “hrozí” v nejbližší době…

Děkuji za odpověď
Michal

Libor
Guest
Libor
7 years ago

Mohl bych poprosit o doporučení/kontakt na zednické práce – vápenopískové zdění. Místo Praha-Východ a okolí. Konkrétní materiál ještě vybrán nemám. Info na webu je hodně, ale najít konkrétního stavitele není lehké. díky

Kopecky
Guest
Kopecky
6 years ago
Reply to  L

Dobry den preji, provadite zdeni z vápeno-piskovych cihel? dejte prosim vedet odkud jste.

s pozdravem,

Pavel Kopecky
774739940

Zdeněk Zimčík
Guest
Zdeněk Zimčík
7 years ago

Zdravím Vás, chystám se stavět bungalov cca 102 m2-sedlová střecha (částečně svépomoci)ve Zlíně (morava). Původně jsem měl záměr stavět z betonových skořepinových tvárnic (vyjdou levněji),ale projektant nás hodně podvedl co se týče projektové dokumentace . Udělal jen projekt na stav.povolení ( má tam svoje koně,takže pro něho žádný strach. Ovšem z toho co máme se nedá stavět a najít schopného projektanta na skořepinu byl (je) obrovský problém. Proto jsem hledal nový systém zdění a VPC se blíží mým ideálům. Otázkou je zda se cenově vlezu,tak aby se v domě dalo žít. Našel jsem v okolí jednoho projektanta ,který s tím údajně umí i za dobrou cenu co se týče prováděcího a kladečského projektu tak,aby se to mohlo stavět jako modul což by ušetřilo peníze a i čas. Mohli by jste mi poradit,jak získat co největší slevu za materiál?

Roman
Guest
Roman
7 years ago

Zdravím,
v první řadě musím smeknout nad vaším projektem a vaší ochotou takhle sdílet informace. Tak a teď k stavbě. Na trhu je toho tolik, že jsem z toho už hodně zmatený. Jsme ale omezení pozemkem 7,4m x 200m. Délka pěkná ale šířka ubohá, takže pro mě každý cm dobrý. Proto mě zajímá opravdu s VPC + 20cm zateplení stačí na pasivní dům? Není to málo? Všude čtu VPC + 30cm. Četl jsem, že jste se pro VPC rozhodli právě taky kvůli tomu, že ušetříte plochu domu. Nyní by jste se nerozhodli jinak? Děkuji

Martin Masař
Guest
Martin Masař
6 years ago

Dobrý den,

chtěl jsem Vás poprosit o informace, přečetl jsem si Váš blog a byl jsem velice rád, že jsem na něj narazil.
Za jakou cenu jste, prosím Vás, pořídili jednu vápenopískovou cihlu ? Děkuji za odpověď a zveřejněný blob – je to super 🙂

Patrik
Guest
Patrik
2 years ago
Reply to  L

Dobrý den, Lukáši, plánujeme stavbu z VPC. Měl byste prosím kontakt na pána, který Vám zajišťoval lepší ceny VPC? Rádi bychom nakoupili za co nejnižší ceny. Děkuji. PK

Petr
Guest
Petr
6 years ago

Výborné počteni. Díky všem za zkušenosti

Kateřina
Guest
5 years ago

Dobrý den, děkuji za úžasný blog. Trávím u něj poslední dobou večery, je fajn, že jste si s tím dal práci, hodně lidem to pomůže a mě třeba inspiroval k tomu si skrze svůj vlastní také třídit myšlenky a zapisovat, abychom se k tomu někdy za deset let mohli vrátit :).

Jen bych chtěla trochu uvést na pravou míru mýtus o nehašení fotovoltaiky :). Přikládám k tomu odborný článek.

https://oze.tzb-info.cz/fotovoltaika/11554-pozary-fotovoltaiky-a-riziko-urazu-elektrickym-proudem

Přeji pěkný den

LoxTom
5 years ago
Reply to  Kateřina

Dobry den,
clanek jsem cetl, je zde vsak chybejici podstatna informace: dnesni a zvlaste pak budouci “fotovoltaiky” se stavi jako ostrovni systemy, popr. nejaka jejich kombinace, a proto primarne neneni problem s FV panely, ale s bateriemi, ktere jsou nabite a umisteny “nekde” v objektu, lepe receno pravdepodobne nekde v okoli budovy = na pozemku. A zde muze byt zasadni problem: vypnuti Hlavniho jistice “od elektrany” neprerusi dodavku elektriny od baterii, ktere jsou mnohdy v nekolika nezavislych skupinach na nezavislych mistech pobliz pozaru. Tim nebezpeci vzrusta a to nejen onemi zminovanymi vodivymi hasicskymi zebriky, ale hlavne skutecnosti, ze hasici a ostatni se pri pozaru a i po nem pohybuji ve vlhkem prostredi, kde vede mnoho kabelu v ruznem stavu po pozaru od nezavislych (baterii) zdroju energie.

Lukáš
Guest
Lukáš
4 years ago

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jakou kotvici techniku je nejlepší použít do Vapisu. Lze použít turbo šrouby?? Dekuji

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x