X
Založení firmy v USA

Založení firmy v USA

První věc, kterou je potřeba si rozhodnout je, kde vlastně tu firmu v USA člověk chce mít. Většina knížek i blogů doporučuje Nevadu. Údajně se má jednat o business-friendly stát s minimem byrokracie a určitou mírou ochrany. Dalším pozitivem je rozsah evidovaných informací o firmách. Evidují se jen vedoucí pozice, nikoli majitelé.

Firmu budem zakládat s největší pravděpodobností prostřednictvím Johnovy firmy IncParadaise.net. Ceny relativně nízké (slibují nejnižší ceny, ale hlouběji jsem to neověřoval), nabízejí krom založení také všechny navazující služby, upomínkovač povinností a hlavně pro našince John slibuje úvodní konzultaci s ním osobně zdarma. Až tuto konzultaci absolvujem, rozepíšu se více.

Následující den:
Po několikahodinnovém pročítání IncParadaise webu si připadám jako odborník na zakládání firem v Nevadě, celý systém vypadá přehledně a až na několik maličkostí i srozumitelně.

Co takové založení firmy obnáší a co to stojí:

$75 – Poplatek státu Nevada za založení firmy
$30 – Potvrzené dokumenty o založení firmy
$89 – Poplatek firmě IncParadise za vyřízení a kounikaci se státem
$89 – roční poplatek za Registered Agenta – člověk skrze kterého stát Nevada s Vámi komunikuje (je to něco na způsob našeho odpovědného zástupce, pokud na našem území působí firma s cizími příslušníky, musí si povinně osobu pro komunikaci s úřady též zvolit.)

Základní částka $283. Ačkoli se na stránce píše, že nevada stoji “ONLY $283”, touto částkou založení firmy nekončí. Dále je potřeba:

$0 – registrace k tax ID je zdarma
$125 – Initial list – jedná se o jakýsi prvotní souhrn o společnosti zaslaný státu Nevada, jsou v něm krom jiného jména a adresy vedoucích pracovníků (obdoba naší registrace u úřadů).
$25 – Company minutes – Něco na způsob notářskému záznamu ze zasedání valné hromady
$200 – Roční poplatek za podnikatelskou licenci. Zavedeno od roku 2009, je to jen další způsob jak nevada získává peníze
$55 – Corporate kit – Desky na dokumenty spolu s vizitkami, razítkem a dalšími informacemi. Není nutné, ale kvůli zakládání dokumentů mi to přijde dobré ($35+20 poštovné)
$129 – Roční poplatek s kreditem za poštovní adresu a přeposílání dopisů ($99/ročně)

Celkem $534 a k tomu $283 z předchozího odstavce, celkem $817. Uff, trochu se nám ta cena zvedla 😉

Další roky by měly být poplatky následující:

$89/$40 za agenta. $40 v případě předplacení na více let
$125 – Annual list – obsahově stejné jako Initial list první rok
$20 – Company minutes – úředně ověřené zasedání valné hromady
$129 – Přeposílání pošty
$200 – Business licence – poplatek státu Nevada

Dohromady $563. Žádná sláva, ale aspoň je to o něco méně než to co první rok ;-).

Volitelné další služby:

$90 – Apostille – Mezinárodně uznávaný dokument potvrzující existenci firmy. Není nutné, zatím nebudem kupovat.
$70 – Certificate of good standing – Potvrzení o bezdlužnosti a bezúhonnosti, platné jen 90 dní
$89 – Amendnments – změna údajů v Nevadském obchodním rejstříku
$89 – Dissolutions – zrušení firmy, doufám že to jen tak nebudeme potřebovat 😉

Další věci které je nutné vyřešit:

Banka
Johnova firma na svých stránkách doporučuje CityBank US, mají tam s nimi dobré zkušenosti a přímo nabízí kontakt na konkrétního člověka, co pro takové firmy bankovní účty zakládá. Zatím nevyzkoušeno.

Typ firmy

V americe je stejně jako v Čechách možné mít více typů firem. Pro našince bez trvalého bydliště v USA je možný defacto jen C-Corporation. Jedná se o podobu našeho s.r.o. V případě založení v Nevadě se daní 15% ze zisku, při výběru peněz majitelům se daní dalšími 15%.

Dalšími možnostmi je S-Corporation a LLC, obě se daní ne na úrovní firmy, ale až na úrovni majitelů. Více info o tom najdete kdekoli na netu.

Název firmy
Název nesmí kolidovat s jinou firmou nebo registrovanou známkou. Ověření dostupnosti jména dělá IncParadise v rámci poplatku. Firma může mít přívlastek Ltd., Co., Company, Inc, Limited, Incorporate. Vidím to na Ltd, to se mi líbí nejvíc 😉

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x