Forum

Forum

Notifications
Clear all

Zigbee nad RPi4

184 Posts
15 Users
14 Likes
18.9 K Views
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1870
Topic starter  

Coz je presne to, co som nechcel - v loxone parsovat json. Mne to chodi ako strukturovane udp spravy napr. "zigbee/pracovna/humidity \v". Pre vystup potom staci spravit virtualny vystup ako napr 'led1_set_brightness', nic dalsie clovek nemusi riesit.

Ale pravdou je, ze to zigbee prakticky skoro vobec nepouzivam a nerozvijam (na druhu stranu to bezi uz snad 2 roky a co som pozeral tak stale prijima teploty z aquara cidiel, ktore uz ani vlastne neviem kde su 😀 ).


   
ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Joined: 7 years ago
Posts: 688
 

Mam trochu obecnejsi dotaz k Zigbee.

Je mozne mit naparovane zarizeni k brane i mezi sebou?

Konkretne se mi jedna o tlacitko a zarovku Ikea Tradfri. Tyto zarizeni jde koupit v baleni spolecne a jsou naparovana na sebe, takze neni treba brana.

Kdyz je ale naparuji k brane (pouzivam Tasmotu), tak prestanou komunikovat mezi sebou na primo.

Komunikace pres branu ma hrozny delay, takze resit stmivani pres branu je uzivatelsky nesmysl (proto chci primou komunikaci). Ale rad bych, aby treba Loxoni zmena denniho rezimu mohla vypnout Zigbee zarovky (proto chci ovladani i pres branu).

Je to vubec mozne?


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@l-adamek 

Teoreticky by to jít mělo. Zkus si projít Zigbee Binding a Zigbee Groups:

https://tasmota.github.io/docs/Zigbee/#zigbee-binding

mají tam rovnou i příklady na Ikeu.


   
ReplyQuote
l.adamek
(@l-adamek)
Prominent Member
Joined: 7 years ago
Posts: 688
 

@budulinek Jop, to je presne ono, diky moc. Podarilo se mi to rozchodit pomoci Zigbee Binding a Zigbee Groups presne jak jsem potreboval.

Zaplat panbuh ze maji v te dokumentaci priklady presne pro Ikeu, protoze poznamka "IKEA remotes only support 1 group and can be linked to a light only via group numbers (no direct binding)" mi i tak unikala opravdu dlouho. Doufam, ze nebudu nucen podobnou logiku resit i u jinych Zigbee zarizeni.

 

Jinak, hlavni nevyhoda reseni pomoci Tasmoty a posilani do loxone pomoci logovani Tasmoty je delay (1-2 vteriny) prave u toho zapisu do logu.

U cteni cidel to asi neni takovy problem, u tlacitek uz je to docela znat. 


   
ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 144
 

Ahoj, podařilo se někomu rozchodit ovládání barev přímo z loxone appky, když použijete zigbee controller? Dokonce i akceptuje RGB zadání barev, ale nedaří se mi vzít výstup z Q(x) a poslat ho jako message abych si ho někde naparsoval 🙂 

Díky


   
ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1870
Topic starter  

Ja som to kedysi skusal na stole s arduinom, ale uz si to moc nepamatam. Tusim na tom Q je cislo ktore si musis rozdelit "textovo" (ide to matematicky delenim 256), takze napr AABBCC hex znamena R=AA (170), G=BB(187), B=CC(204).


   
ReplyQuote
(@smotek7)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1886
 

Leze to takto 
RGB=R+G*1000+B*1000000
R    G   B   RGB
12  66  3   3066012


   
msk reacted
ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 144
 

Super. Máte někdo ještě v loxone configu připravené řešení? Já jsem zatím testoval jen zběžně po večerech. Jak posíláte "proměnné" výstupy? Pro testování jsem si připravil výstup napevno, ale pro změnu barev (pokud nechci měnit jen předdefinované nebo scény) bych musel mít něco, co pracuje s proměnnou která je posílána v příkazu - nebo na to jdu špatně?


   
ReplyQuote
(@smotek7)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1886
 

Ja nemam , ovladam len teoriu 😀 .
Pozri blok RGB Dimmer , a popripade EIB Dimmer 
Ten sa myslim pouziva ked potrebujes naraz poslat povel ON/OFF a RGB.
A Statusom to treba poskladat naspat tusim.

This post was modified 2 years ago by smotek7

   
ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1870
Topic starter  

toto mam u seba v plane z toho ked som si skusal vlastne dmx nad arduinom

dmx 1 1 loxrgb <v>;

   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

Pár zkušeností s fungováním ZigBee v Tasmotě po cca 3 měsících.

Návod tady: https://www.vodnici.net/community/diy-navody-loxone-arduino/zigbee-nad-rpi4/paged/6/#post-31811

  • Tasmota je super. Celkově velká spokojenost.
  • Bojoval jsem s pokrytím, vzdálenější senzory byly bez signálu. Hledal jsem na Ali nějaké zařízení, které by bylo trvale napájené a fungovalo jako repeater. Za pár $ se dají koupit zigbee moduly dovnitř do zásuvky, ale v silovém AC zařízení Číňanům moc nevěřím. Radši jsem hledal něco co můžu napájet přes DC 12 nebo 24V. Přijde mi to bezpečnější a navíc DC mám zálohované baterií pro případ výpadku elektřiny. Nakonec jsem koupil toto: https://www.aliexpress.com/item/1005003469344159.html Napájení 5V - 24V. Doufal jsem, že se to vejde pod vypínač. Nevejde, ale nakonec jsem to nějak vyřešil... Zařízení jsem neotvíral, nevím co je vevnitř, ale na pokrytí patra to stačí. Můžu potvrdit, že funguje jako ZigBee repeater.
  • Okenní kontakty Sonoff se mi pořád připojovaly napřímo k hubu, i když repeater byl blíž. Musel jsem je v Tasmotě nejdřív odebrat (ZbForget) a pak znovu spárovat. Pak už šly přes repeater.
  • V Tasmotě doporučuju zařízení pojmenovat (ZbName) a v Loxonu potom zařízení identifikovat přes "Name" (např. "ZB1.01_Loznice"), nikoliv "Device" (2-bajtový identifikátor, např. "0xA291"). Pokud totiž senzor s Tasmotou spárujete znovu, tak se "Device" změní, ale "Name" zůstává stejné. Konkrétně v UDP rozeznání příkazu mám:
    "Name":"ZB1.01_Loznice"\i"Contact":\i\v
Snímek obrazovky 2022 04 03 232504
Snímek obrazovky 2022 04 03 232742

Číslo na těch spojovacích čárách znamená sílu signálu (čím vyšší, tím lepší). Můžu doporučit okenní kontakty i senzory teplota+vlhkost od Sonoffu. ZB2.02_Digestor používám na automatizaci ventilátoru digestoře. ZB2.01_Test leží v mrazáku 🙂

 


   
tomas_iw, msk and smotek7 reacted
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

Vybila se mi baterie v ZigBee senzoru, takže ještě k monitorování baterie v ZB senzorech přes Tasmotu a Loxone.

Tasmota mi posílá UDP zprávy, kdykoliv se změní stav senzoru (kontakt u oken, teplota a vlhkost u jinýcg senzorů atd), ale občas se hodí, že můžu poslat z Lox na Tasmotu dotaz, jaký je aktuální stav senzoru. Dělám to přes HTTP virtuální výstup, instrukce při zapnutí:

/cm?cmnd=Backlog ZbStatus3 ZB1.01_Loznice; ZbStatus3 ZB1.02_Pracovna; ZbStatus3 ZB1.03_Koupelna_pat; ZbStatus3 ZB1.04_Deti_ulice; ZbStatus3 ZB1.05_Deti_stresni; ZbStatus3 ZB1.06_Deti_spodni; ZbStatus3 ZB2.02_Digestor

Backlog znamená, že je to série příkazů (oddělených středníkem) pro Tasmotu. Pro úplnost: tenhle příkaz neposílá dotaz přímo ke koncovému senzoru, je to vlastně dotaz na Tasmotu, jaké jsou její poslední informace o daném senzoru. Výstup vytáhněte do configu a znegujte (všimněte si toho prázdného kroužku) a dejte interval opakování dle libosti.

HTTP out

Zpátky mi Tasmota pošle ke každému příkazu samostatnou UDP zprávu. Ke každému senzoru mám vlastní UDP zprávu (JSON), takže se to dobře parsuje.  Co v těch JSONech dostanu:

"BatteryPercentage"

Úplně k hovnu. Baterie zdechne třeba i ve 40%....

"LastSeen"

To je mnohem lepší. Senzory, co mám (např. okenní kontakty Sonoff) komunikují s Tasmotou i když se nic neděje, podle mého odhadu každé 4 hodiny. To je super, takže vím, že když je "LastSeen" větší než 4 hodiny, tak buďto je senzor nedostupný (špatný signál)  nebo se vybila baterka.

Takže ke každému ZB senzoru samostatný UDP virt. vstup, rozeznání příkazu:

"Name":"ZB1.01_Loznice"\i"LastSeen":\i\v

a pak už jenom stačí nastavit ve validaci maximální hodnotu 86400 (= 24 hodin) a Loxone vám bude ve statusových zprávách hlásit, pokud bude senzor nedostupný (tj. senzor se Tasmotě neozve po dobu delší než 24 hod).

No a jak vypadá vybitý senzor v Tasmotě:

ZB1

 

ZB2

Senzor v ložnici se neozval už 6 dní. Tenhle senzor byl dlouho mimo signál, podle mě se vybil tím, kak se snažil navázat komunikaci s hubem. Poslední stav baterie je 42%...

Všechny ostatní senzory mají lastseen menší než 4 hodiny.

BTW koukám, že ZB1.03_Koupelna_pat se sám dokázal připojit přes repeater. Takže to co jsem psal minule (že je potřeba senzor ručně odebrat a znovu spárovat) není potřeba.

Čus bus

EDIT: koukám, že v mrazáku mi stoupla teplota


   
ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1870
Topic starter  

Ano, lastseen posiela ten zigbee mqtt bridge, tiez obcas mrknem do managera, co vsetko vypadlo. Do loxone to preroutovane nemam.


   
ReplyQuote
(@smotek7)
Member
Joined: 7 years ago
Posts: 1886
 

@budulinek krabicka mi dorazila. Pozrel som navod len som si neni isty ktory FW tam mam dat. 
Vies mi poradit ktory je najaktualnejsi.
Dik


   
ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member
Joined: 7 years ago
Posts: 355
 

@smotek7 

doporučuji vařit z čerstvých surovin....

Tj. zkompilovat vlastní FW zde:

https://gitpod.io/#https://github.com/arendst/Tasmota/tree/master

podle návodu:

https://thehelpfulidiot.com/a-wired-sonoff-zigbee-alternative


   
ReplyQuote
Page 7 / 13
Share: