Forum
Dej kdyztak vedet co odpovedeli. Chtej po nich odpoved na otazku, jak lze snadno skloubit ovladani pomoci tlacitka a rezimu, kdy se treba v 17:00 zaluzie natoci do 45C uhlu.
Tam je hlavně problém, že tam nejde vyčítat přesná poloha žaluzie, že je to jenom virtuální dle nastavených parametrů. A když jsme si to testovali, tak když jsem chtěl vyčítat ty hodnoty, tak ze zavřeného nebo otevřeného stavu ty hodnoty byly rozdílné.
Testoval jsem to virtuálně doma v simulaci,teď jsem si namontoval žaluzii do kanceláře, tak to zkusím otestovat i naživo a uvidím rozdíl.
Naposled co jsem byl v Budejovicích, tak mají přijít na trh žaluzie, které ten stav budou umět vyčítat, tak to pak třeba bude jiné. Ale to neřeší pro ty co už ty žaluzie mají dávno namontované.
Tak toto se da jeste vyresit spravnym nastavenim casu. Je to opruz, ale jde to. Problem spis je, ze ta loxone komponenta to cislo zaokrouhluje, a kdyz vraci polohu treba 0.8 a ta se nastavi zpet na vstup, tak se zaluzie o fous pohne. Coz ale vyvola to, ze na vystupu se to zmeni na 0.85. A to kdyz se privede opet na vstup, tak se zaluzie opet pohne. A takhle furt dokola, takze to tim jde krasne zacyklit 😉
Ja vím, to už jsme spolu řešili po mailu. 😉
Ale teď si to konečně pořádně otestuji a uvidím co to bude dělat.
Rozumim tomu ale spravne, ze zaluzie se daji sklopit na urcitou polohu tim Loxone autopilotem ve stanoveny cas..nebo to jde jen mit plne zaklopeno/nezaklopeno (bez mezipolohy)?
Bohuzel tak to neni. Autopilot zaluzie ovlada kompletne sam, automaticky. Nelze mu nic nastavit. Sam vyhodnocuje, v jakem uhlu sviti slunce (podle nastavenych parametru + info zda sviti/nesviti z osvitomeru) a sam pak zaluzie naklapi. viz dokumentace
Predpokoladam ale, ze kdyz uz je vecer, a slunce nesviti,tak je zaluzie zatazena a sklopena:)automaticky:)
mrkni do te dokumentace. Je tam nastaveni, ze kdyz je vecer, zda se ma uplne vytahnout nebo uplne zatahnout. To jedine to umi. Ale vic se mu nastavit neda.
Navic jakmile se do toho sahne rucnim ovladanim, tak se dana zaluzie zablokuje a je potreba ji pak programove kazde rano resetovat, aby zase jela autopilotem.
Celkove se mi ten autopilot moc nelibi. Zatim to mam udelano tak, ze programove rano vytahnuju, pak stineni, vecer zatahnout. A az bude cas, tak do toho jeste nejak dodelam treba to automaticka polonatoceni zaluzie tak, aby slo dovnitr svetlo ale nebylo z venku videt.
Když se ručně sahne do autopilota, tak je na daný den vyblokovaný, potom se buď automaticky při přechodu dne zase zaktivuje nebo by se musel poslat impulz na vstup AR nebo AS pro znovuaktivaci autopilota.
Zacinam uvazovat,jestli radej nemit zaluzii na klicku, tak to bude delat vzdy presne to, co budu chtit:))
Ne vazne, dejme tomu, ze mam zaluzii z obyvaku na terasu. Od vecera nic nemackam a rano se rozhodnu ze chci snidat na terase.
Tlacitkem si zaluzii manualne zvedu,abych se mohl na terasu dostat. Zaluzie vyjede. Dosnidam, vratim se zpet do obyvaku a zaluzii manualne tlacitkem opet zatahnu a cely den uz na terasu nepujdu,zaluzie zustane stazena a co bych zduraznil predpokladam ze nebude nijak naklopena (muj predpoklad..).
Otazka je, bude opet fungovat autopilot ?Je ranni vytazeni tlacikem jiz manualni zasah do systemu a musi byt resetovan?To snad ne...
Dalsi nejasna vec,pokud si v autopilotovi nastavim, ze se ma zaluzie vecer nejenom zatahnout, ale ze logicky chci, aby se lamely i naplno sklopily a tim nebylo videt dovnitr, dela toto sklopeni autopilot jiz automaticky?To znamena ja nastavim ze se ma zatahnout a autopilot uz zase automaticky na zaklade svetelnych podminek venku vi, ze ma lamely sklopit....
Ano, ranni zasah vypne autopilota, leda bys ho rucne zapnul pres aplikaci.
Ohledne vecera, musis rozlisovat ZATAHNOUT a ZASTINIT. To jsou pojmy se kteryma loxone pracuje. Zatahnout je sjet dolu + totalne zavrit, zastinit pak sjet dolu a nechat ve vodorovne poloze. Oboje umi, vic ne.
Jinak Loxone to nedela na zaklade svetelnych podminek, ale podle toho jaky je den v roce. podle toho vi kdy zapada slunce a podle toho ma signal "zapad slunce" a "setmeni". a na ty se to napojuje
Super, uz je mi to zase jasnejsi,diky:)
Znovu aktivovat se to da i treba odchazim z mistnosti a dam 2-klik nebo 3-klik pro znovu aktivaci.
Ja jak budu mit cas pohraju si se vstupama All a Alp a uvidim, jestli na neco noveho prijdu.
Btw: Funguje vam reset autopilota impulsem na Ar? Puvodne jsem chtel nastavit reset na trojklik nebo tak podobne, ale ve vizualizaci mi to nepremavalo.
Autopilot se neresetuje pres AR, ale znovuaktivuje, reset autopilota se provadi prs manualni ovladani zaluzii pres tlacitka.