Forum
@beny Trigger je vstup toho bloku, spouštím ho impulsem v čase (např. 00:00:00)
Jinak ten Trigger funguje jak má, v daném čase načte hodnoty a drží je do dalšího impulsu. ?
Jsem to včera zkoušel jen v configurátoru (nemám zatím žádné Loxone zařízení), triger jsem tam nějaký vymyslel, ale ikdyž šel impuls na TR, tak se stejně žádné ceny nenačetly.
@beny V configu mně to taky nefunguje. Jinak to jde normálně, akorát včera byla nějaká chyba a nečetlo to ceny na další den. ☹️
@pigom neni ten blok pripraven na cenu EUR/MWh? btw odkud mas KC/kWh? Nanoenergy plugin? ty to maj jen na today ne na tomorrow, takze stim blokem to neni uplne logicky spravne, byt pouzitelne
nemam to rozbehnute, betu loxone configu nikdy neinstaluju 🙂
@pigom neni ten blok pripraven na cenu EUR/MWh? btw odkud mas KC/kWh? Nanoenergy plugin? ty to maj jen na today ne na tomorrow, takze stim blokem to neni uplne logicky spravne, byt pouzitelne
nemam to rozbehnute, betu loxone configu nikdy neinstaluju 🙂
A není to jedno jaké hodnoty tam pošlu jestli hodnotu v eurech nebo Kč? A oni by tam měli být hodnoty na den dopředu? Ale i tak by to nemělo házet nesmysli jen by to neodpovídalo danému stavu v danou hodinu.
@pigom ano na den dopředu. Já ten blok netsetoval. Loxone beta si nemůžu doma dovolit. Ale přivede ceny a před půl noci aktivuje blok impulsem a on vypocita/nastaví následující den
BTW neví někdo blízký loxone jako firmě jestli ten blok výdaj v dohledné době aka v topné sezóně do března 2023 🙂 vyloženě by se mi to hodilo
tak jsem se rozhodl, ze vzhledem k tomu co se deje na spotovem trhu neni mozne cekat na vydani finalni verze optimalizatoru
pristupuji tedy k 3 fazovem pristupu:
1. faze : v case 00-06am se skrz modbus nastavi na tepelku cilova teplota 55st v akumulacni nadrzi
2. faze : v pripade, ze cena elektriny klesne pod 1kc (mozna 50hal, uvidime... to jeste nemam uplne rozhodnute) za kWh zapnu i topnou spiralu v akumulacce a pojedu co to da
3. faze : na onech 6h pridam o 3-5st (uvidim dle testovani) do obehu podlahovky abych akumuloval teplo do betonu. nasledne v 6am smesovaci ventil uzavru a uvidime
to co se deje cenove je nehorazny, dneska v noci byla cena opet v radu haliru a pres den kolem 4KC/kWh... zacinam litovat ze nemam nadrze na 2000l vody, protoze toto si nahrat na 55st tak mozna vydrzim s topenim do podlahy celi den 🙂
vedle toho samozrejme stoji fakt, ze CEZ novym zakaznikum nabizi stale 13KC/kWh a stat, tedy danovy poplatnik dotuje tech 7kc za kWh -> STRASNY
doba je divna 🙂 nicmene princip nahore jsme okem kontroloval na OTE i pro situaci par let zpet, kdyz cena byla radove nizsi, furt ale plati 0-6am vs den je cca 2-3x vic, takze nocni akumulace do "cehokoli" je proste pecka... bohuzel mam pouze akumulacku (malou) , beton v podlaze a 10.6kWh baterku z FVE 🙂
@elpaso Když jsi to rozchodil měl bych dotaz. Výstupní hodnota CV by měla ukazovat aktuální cenu. Vůbec mi to nesedí buď tam vidím cenu která je v +0 a nebo tam je cena v jinou hodinu než zrovna je. Vstup Tr spouštím v 00:00:01h.
Snažil jsem se přepočítat z OTE ceny do Kč. Použil jsem kurz dle tvého návodu. Tento kurz se mění i několikrát za den. V kterou hodinu je vhodný přepočet?
@pigom ja ten blok nepouzivam, hodit si BETA verzi loxone do domu kde ziju? to bych byl blazen
Tak výstup CV jsem vyřešil problém byl v nastavení datového typu ve vlastnostech.
Nevíte jak je to s dostupností výměny elektroměru na typ B od čezu? Nebo jestli se dá sehnat někde na trhu a nechat zapojit vlastím elektrikářem?
@kudykam imho nemuzes, vymena elektromeru za vlastni imho neni mozna... distribuce je ma oznacena/zkonfigurovane pro vzdalene odecty. Napr v PRE distribuce ho da na vyzadani za poplatek cca 1000kc/mesicne 🙂 demence./ tusim ze od 2026?2027? je to nutnost na zaklade vyhlasky EU pro vsechna odberna mista
Od 2024 povinná vyměna u všech co mají větší roční spotřebu než 6 MWh.
Tak čez vyměnil elektroměr na typ b do 14 dnů od podání žádosti. Nyní sem chtěl přejít ke spotu k EPET, ale ten již nepřijímá nové zákazníky, stejně tak asi i dobrá energie a armex.
Asi zbývá jen elyn nebo nano green, mají ale vyšší poplatky za mw (360-423 kč). Nevíte o nějakém poskytovateli s nižší cenou?
EDIT: Elyn mi nabídnul cenu 250 kč/mw, dobu neurčitou s výpovědí 1 měsíc. Nic lepšího sem nenašel zatím.
BTW ted sem zjistil že mi optimalizator spotových cen ukazuje aktuální cenu o hodinu zpožděnou, tedy nyní 12.22 mi ukazuje cenu z 11 hodin. Počítá se nějaký časový posun?