Třetí zazimování bazénu

Třetí zazimování bazénu

Proč třetí? Protože Mountfield bazén. Protože s tímhle bazénem je prostě všechno problém, nic nejde jednoduše a všechno se musí vždy pokazit.

První zazimování jsem udělal tak, jak jsem viděl na promo fotkách tohodle satanistického výrobku. Tzn. natažená vypnutá plachta, obvodové lanko utažené na krev kolem bazénu. Jenže, první zádrhel je skimmer. Ten tam proste překáží, takže se to absolutně vypnout nedá. Druhý zádrhel je, že i když jsem skimmer obložil dřevem tak, abych ho lankem nezničil a i když sem plachtu vypl tak, že mi málem praskly svaly na prstech, tak stejně když začlo mohutně pršet, celá plachta se propla, lanko se vytáhlo nahoru po okraj a uvnitř bazénu vznikl nový bazén. Co mne zaujalo na této promo-fotce nahoře, tak to vypadá, že plachta leží na vode napuštěného bazénu. JENŽE, dle návodu se má voda vypustit až po spodní trysku. Já mám vypuštěno jen pod skimmer a stejně je to dost daleko od hrany bazénu.

Dobře, počkal jsem až přestalo pršet, bazén uvnitř bazénu jsem postupně zlikvidoval a plachtu celou rozebral. Další plán byl velký gymnastický balón. Slyšel jsem o to, že to funguje, dávalo mi to smysl. Vzal jsem tedy svůj balón velkého rozměru, nafoukl a zkusil opět bazén zaplachtovat.

Jako nevím, možná jsou na tom ostatní bazény jinak a ten náš je z kopce, ale balón uprostřed prostě nedrží. Pod tlakem vypnuté plachty si jezdí po bazénu a jako na potvoru vždy skončí v rohu, kde je naprosto k prdu, protože na většině bazénu se vytvoří stejně propadlina, u které už tuším, co by se dělo při dalším dešti. Takže balón ne (a ani dva balóny kdybyste chtěli vědět, i to jsme zkusili 🙂 ). Další nápad byla obrovská matračka srolovaná tak, aby tvořila jakousi bublinu nad bazénem. Ale to jsme nakonec ani nerealizovali, protože by to stejně nejspíš nefungovalo.

Takže další nápad (ještě stále během druhéhu cyklu zazimování) byly schůdky uprostřed bazénu, které by tvořily stojnu stanu a tím pádem by plachta byla vypnutá a voda stékala. Brilantní nápad!

Po prvním slejváku bylo jasné, že na tomhle bazénu nefunguje nic, natož nějaký stan. Plachta se opět vesele propnula podél celého bazénu, zatímco uprostřed se rýsovaly schůdky. Takže nám vznikl další bazén uprostřed bazénu, navíc s mohylou míru uprostřed.

A tím se dostáváme k dnešku. Opět jsem vodu vylil, plachtu sundal a začal vymýšlet, co s tím teda udělám (protože na internetu jsem hledal a mám z toho pocit, že u všech ostatních se voda bazénu vyhýbá a všechna ta voda pak jde do našeho bazénu, nebo nevím).  V boudě jsem měl ještě pár latí ze stavby truhlíků, tak jsem si je nanosil k bazénu a začal vymýšlet, co s tím.

Nejprve jsem zkusil “mřížku”. Nápad dobrý, ale kulatou plachtu bych na to nedal, navíc by určitě vznikla řada menších jezer. Další pak byla varianta hvězda, což bylo ještě více problematické, protože 6 latí na sobě znamenalo, že to drží jen ta jedna spodní lať, která se raději rovnou prohla a ty ostatní nad tím jen levitují. Třetí nápad bylo stáhnout všechny latě do jednoho místa vedle bazénu, tam to podložit a udělat takovou stříšku. Z předešlých nápadů zatím asi nejlepší nápad, ale kruhovou plachtu bych na to nenacpal a nebo by tam foukalo z boku, kde jsou všechny ty latě.

Problém byl, že jsem měl jen 6 latí a jen jeden pokus na řezání :). Nakonec jsem se vydal čtvrtou cestou, nejpracnější, ale snad i nejbytelnější (protože jestli ne, zavezu ten prokletej bazen hlínou a kompostem a budu tam pěstovat žampiony).Doprostřed bazénu jsem opět usadil schůdky, skrz ně jsem prostrčil dvě prkna a o ně jsem postupně zasekl 12 půl-latí tak, aby to vytvořilo kuželovitou střechu.

Zabil jsem tím 3 hodiny z dnešního odpoledne, ale snad to už konečně bude finální řešení. K latím jsem na obou stranách připevnil malý odřezek, aby se lať na bezénu zachytla jak o prostřední prko, tak kraj bazénu a nikam nemohla spadnout.

Největší legrace byla, když jsem potřeboval na ty dvě prkna umístěná na chůdkách přišroubovat ještě boční prkna, o která bych zachytl i zbývající latě. Jako vlézt do bazénu nepřicházelo v úvahu, protože voda tam má teplotu hluboko pod bodem brazu, tipuju tak -300C :).

Po vzoru akčních hrdinů z Hollywoodské produkce jsem vzal žebřík, ten uchytil na silně nestabilní schůdky s latěmi a jal se šplhat do prostřed bazénu. Jediné, co tomu chybělo byla nějaká akční hudba :). Ačkoli jsem si cestu tam a zpět po žebříku několikrát zopakoval, neutopil jsem sebe a dokonce ani aku-vrtačku, o kterou sem se místama fakt bál :). Po zdárném uchycení bočních prken jsem dodělal zbývající latě a dokončil tak rotundu svatého Vodníka.

Pak už jsme s I. jen natáhli plachtu, rozumě ji vypnuli (tentokrát ne na maximum, aby se neprotrhla skrz prkna) a utáhli stahovací lanko, aby se nám do bazénu nedostala žádná havěť.

Nyní nezbývá než počkat na další slejváky, jak si tahle konstrukce povede. Pokud některý z mých dalších článků bude o tom, jak ideálně pěstovat žampióny, bude Vám asi jasné, co se stalo…..

PS: Můžete se prosím ostatní podělit, jak tyhle shit-bazény zazimováváte? 🙂

PS2: Na příští rok mám pak ještě nápad namísto schůdků a složitého prostrkávání latí dát doprostřed nějakou větší KG trubku, do latí vyřezat zářezy, kterými by se latě na trubku nasadily. Ale uvidíme, pokud se osvědčí schůdky, možná to tak udělám i další rok.

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

32 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Cizek
Guest
Milan Cizek
3 years ago

Já bych tedy minimálně asi podložil ty schůdky, aby se celková váha trochu roznesla do plochy. Nevím, jak je řešený základ, ale nehrozí poškození folie, až na to třeba někdy v noci napadne mokrý sníh a ponese to několik stovek kg?

Ondřej Kulíšek
Guest
Ondřej Kulíšek
3 years ago

Přesně tu samou problematiku sem měl před sebou pár týdnů nazpět – první moje zazimování tohoto úžasného výrobku. No zatím jsem to odložil na neurčito, až se vyklidním a su rád že nejsem jediný, kterému nefunguje nafukovací balón :))) Manželka ale žampece nesce, tak to budu muset nějak dodělat 😉

Roman
Guest
Roman
3 years ago

Někde jsem viděl na plachtě pověšené petky s vodou, vypadalo to silene, ale borec to tam ma kazdou zimu a je to na horách.

gisbern
3 years ago
Reply to  L

Nafukovaci detskej bazenek dostatecneho prumeru (s nafukovacim dnem) otoceny obracene ? Nafukovaci ostrov s dostatecnou vyskou (bez integrovane baby 🙂

nafukovaci-relaxacni-ostrov-bestway-melon-188-cm.jpg
gisbern
3 years ago
Reply to  L

A kdybys na tom ostruvku nechal tu zenskou ???

msk
msk
3 years ago

No a co sa na nejake zazimovanie proste vysrat? Ja som pred par dnami odkryl bazen (mal som tam tu solarnu foliu) a nemienim na to do aprila sahnut (to mam v plane vysat, doplnit, zohriat TC a plavat).

Blbe je, ze ma buduci rok uz urcite caka ta siet proti padu – pokrocil si s tym nejak?

msk
Guest
msk
3 years ago
Reply to  L

Ja to necham odkryte, plachtu nedoporucuju nechat mrznut vo vode. Lial som do toho nejaky zazimovavac, ale bordelu je na dne aj tak hromada. On totiz nasadal na tu solar plachtu a dazd ho potom naplavil do bazenu. Dokonca som mal na plachte dazdovky, to uz fakt neviem kde sa tam vzali, jedine ze by ich tam nanosili vrabce.

V com bol rozdiel voci navodu bol mozno v tom, ze som to fest vychloroval a nechal som tam plavat chlorovu tabletku pod tou plachtou. Za par mesiacov uvidime.

Jenda_T
3 years ago
Reply to  L

Sice bazén nikdy mít nebudu (když ho má soused a má i to pivo a víno 🙂 i nanuka ) ale jen tak mne napadlo a píšu to semka jako vtip. Nemá náhodou trampolína stejný průměr jako ten bazén? ukliď trampolínu na bazén a máš bazén jak zakrytý tak i se sítí proti pádu.

Martin Doubek
Guest
Martin Doubek
3 years ago

Jé díky za potvrzení že bazén je nesmysl ;). Proto a nejen proto chceme koupací jezero ;).

ArnieX
3 years ago
Reply to  L

To si ještě počkáš 😀 prachy došly.

Jan Chalupa
Guest
Jan Chalupa
3 years ago

Nechci být věru kverulant, ale jak může v kruhovém bazénu skončit nafukovací balón v rohu?

Jinak soused má zazimovaný bazén tak, že mu krycí folie “plave” na hladině.

Dragot
3 years ago

Super článek, moc mě pobavil, úplně jsem se viděl všechny ty roky co jsem řešil něco podobného. Akorát jsem to řešil na chatě, kde nebylo tolik času to “ladit”. Většinou jsem jen dostal za úkol to “zazimovat” (celou chatu) a to bylo vše.
Každopádně to “zazimování” bazénu jsem řešil několikrát. Nejprve podle návodu – AŤ SCHOŘÍ ten co to psal :D. Pak rok co rok menší improvizace.
Tím, jak se tam pak v podstatě moc nejezdí, tak vždy to bylo napínavé, co nás na jaře čeká.

Abych to zkrátil, tak ke konci jsem bazén upouštěl pouze těsně pod skimmer a koupil jsem zátku pro vratnou trysku. Abych mohl odpojit hadice.

https://www.chlorito.cz/zatka-vratne-trysky-olympic-501?gclid=CjwKCAiA_Kz-BRAJEiwAhJNY78ga0z8R1YtZJDyV5G1erIOJCyJF7mhSQI1QgBJ5AxNqdRVzC6KmfxoCusoQAvD_BwE

Nevím, jak kvalitní dnes dělají ty schůdky, ale pokud je necháš stát celou zimu v té chlórové vodě, tak ti začnou reznout (také jsem jeden rok zkoušel “vypnout” plachtu schůdky uprostřed. Rez se ti může pak i přenést na tu fólii, kde to stojí. Obecně ty schůdky raději vytahuj a nenech je tam stát i v sezóně. Vydrží ti pak od dost déle. Ten nátěr bohužel není všude.

Jeden rok jsem tam zkoušel naházet svázané plastové velké láhve od pitné vody (z těch automatů). Udělal jsem z nich takový velký vor. Ale stejně to nebyla žádná sláva. Prostě jak to není ukotvené, tak to putuje…

Jediná možnost, je opravdu udělat stan, aby voda tekla jak ze střechy ven. Ale i ten se asi musí hlídat (sníh).

Jinak doporučuji ten přípravek na zazimování co se naleje do bazénu. Když jsem to začal používat, tak voda po konci zimy byla krásně čirá. Když jsem to dříve nepoužíval, tak voda byla kalná. A nakonec jsem musel vodu stejně vypustit a dát novou.

Některý rok se dokonce stalo (prvopočátky), že plachta ohnula stěnu bazénu pod tíhou sněhu (zjistili jsme až na jaře), jak byla podle návodu přivázaná tím lankem k obvodu. Ale čím víc vody tam necháš, tím menší je riziko (proto doporučuji tu vodu vypouštět jen pod skimmer a používat tu zátku.

Ke konci, než jsme ten bazén přestali na jaře “oživovat”, jsem už použil jen starší plachtu, ve které jsem záměrně udělal menší díry, aby mohla voda pod plachtu. Přebytečná voda pak může odtéct přes skimmer. Je to spíš ochrana proti největšímu bordelu, není to ideální, ale pokud člověk nemá bazén “na dohled”, tak to bylo asi nejlepší. Voda pak ale může být “kontaminovaná” deštěm/sněhem, a je třeba ji víc na jaře čistit.

Mít to doma na zahradě s možností to hlídat, tak bych to spíš řešil jako ty a když bych viděl, že se někde plachta nějak deformuje například pod sněhem, tak bych ho ometl.

Honza Novák
Guest
Honza Novák
3 years ago

Stejný bazén, a také furt s něčím problém. Plánoval jsem plachtu jako vy, ale nakonec jsem vzal pár latí, naskládal je vodorovně na okraj bazénu, aby se vytvořila aspoň nějaká konstrukce. Na to jsem pak dal stavební síť na lešení, kterou jsem měl doma. Naprosté spkojenost, bazén stále čistý, sice do něj prší, ale nevím, zda by mi to mělo vadit. Síť není dost široká, ale má kařdých asi 8cm očka, tak jsem dva pruhy spojil pomocí rychlo upínaků (takový ty plastový proužky na kabely). Síť jsem ustříhl tak, že je dost delší, takže na zemi jsem ji kolem bazénu zatížil asi 20 cihalama po obvodu. Nic tam neproleze, k bazénu se kdykoli dostanu, voda čistá.Pokud máte zájem pošlu foto. Jinak ty schudky vam zreznou…

Dušan Kořínek
Guest
Dušan Kořínek
3 years ago
Reply to  L

Ahoj mám (teda teď ho má byvalka) stejný bazén lehce zapuštěný. Vyzkoušel jsem skoro vše i výše popisované schůdky a latě, balon, bazének a všechno dobré do prvního velkého slejváku a nebo (to už bylo dávno a letos snad opět) 15 čísel sněhu. Bazén v bazénu ohnutá stěna vše se stalo. Pak jsem vypátral na bazenonline nafukovací plachtu. Ukotvíš jí buď přes zavrtavací šrouby do země nebo do betonku který máš třeba kolem bazénu. Na podzim nafoukneš udržuješ občasným prifouknutim a všechno z ní zteče nebo odtaje.

402794FD-22F8-40CC-9BB1-C4BCB5E11A61.jpeg
zdenek
Guest
zdenek
3 years ago
Reply to  L
Jan
Guest
Jan
3 years ago
Reply to  L

Ahoj,
nemáme bazén z Mountfieldu, ale GRE 4,6m.
V roce 2020 jsem ho částečně zakopal i když je to povrchový bazén, ale je už starý, tak jsem to risknul. Žádný beton jenom štěrkodrť(0-63) kolem. Zatím drží :-D. Zazimování jsem řešil první rok, ale akorát ztráta času a peněz. Další rok jsem koupil zátku na zpětnou trysku a nalil jsem zazimovač a vypustil 10cm pod skimmer a plachtu(krycí ne solární) nechal ležet na vodě. V případě vydatných srážek odčerpám(čerpadlo na aku vrtačce) nebo vyhodím led nad plachtou aby nepřetekl. Na jaře krásná čistá voda jenom pár nečistot na dně co se vysála. Celkově se o bazén vůbec nestarám a mám čistou vodu. 1x měsíčně maxi tableta + 2x měsíčně 450ml Sava(když je teplota dlouhodobě nad 30-35°C 1xtýdně) + 3-4x týdně 3 hodinová filtrace (starají se o to hodiny). Bazén zakryt solární plachtou.

20200424 po zimě.jpg
Jan
Guest
Jan
3 years ago
Reply to  L

Bazén po zakopaní

20200705-po zakopání.jpeg
32
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x