Pozor na podvodné emaily ohledně DHL či jiných dopravců

Pozor na podvodné emaily ohledně DHL či jiných dopravců

Možná i v souvislosti s akcí 11.11. se opět vyrojily podvodné emaily ohledně balíčků z ciziny. Tak chci raději ty méně IT zdatné raději takto varovat.

 

Email je psaný slušnou češtinou a tváří se jako oficiální email od DHL (ale už jsem viděl i od české pošty). Dejte si na to pozor a určitě nic neplaťte ani neklikejte na zobrazený link. Ačkoli se link tváří jako “www.dhl.cz”, tak reálná adresa kam link vede je jiná.

Pokud si nejste jisti, stačí zkopírovat (pouze označte a dejte CTRL+C, žádné klikání na link) přepravní kód a otevřít si oficiální stránku s trackováním zásilek daného dopravce (do googlu zadejte například “DHL tracking” a on vám stránku najde). Pro DHL je to https://www.dhl.com/cz-en/home/tracking.html

Stačí tam zadat zmiňovaný kód a hned zjistíte, že žádná taková zásilka neexistuje. Pak můžete email s klidným svědomím označit jako spam a smazat ho.

PS: Ohledně akce 11.11., zatím mi žádný balíček nedorazil a včera to bylo 10 dnů. Ale už jsem obdržel spoustu notifikací, že jsou balíčky v ČR. Takže je možné, že to teď behěm týdne ČP zvládne doručit a zvládne tak alespoň 10 pracovních dnů. Což by pořád byla pecka.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
_Petr_
3 years ago

U pošty bylo psáno o pilotním projektu “typicky do dvou týdnů od objednání.” Otázka je, jak dlouho se budou válet na poště v ČR.
Když si vezmu, že u zásilky z Ali mám, že je od 23.10. v ČR a u druhé 27.10. (stále je nemám) a teď se budou snažit dodržet doručení těch z 11.11., aby se dohodli s ali, tak to dorazí možná na Vánoce. Kdo ví, jestli ty letošní…

Pavel
Guest
Pavel
3 years ago
Reply to  L

Já teda nevím. 11.11. jsem při nakupování schválně zkoušel rozbalit u zboží tabulku s možností výběru doručení. Nic nového nebo neobvyklého, co by znamenalo brzké doručení, tam nebylo. Udělal jsem dva nákupy. Strunová hlava pro křovinořez jede z USA, aniž bych takovou volbu vybíral a poštovné je zdarma. Navíc dlouho trvalo (za 3 dny), než prodejce označil, že objednávka odeslal. Plastové montpáky jedou z Číny a poštovné stalo 64,- Kč. Tři hodiny po objednání jsem nákup zrušil. Hned se ozval prodejce, že nemůže vyhovět, že zásilka byla odeslána, jen se to v systému neobjevilo. U této objednávky byl naposled ve sledování označen 17.11. status hand over to airline. Myslím že ty dva týdny na doručení jsou absolutně nereálné.

Pavel
Guest
Pavel
3 years ago
Reply to  L

Při nákupu jste vybírali dopravu? Nebo brali jen s tou základní volbou?

_Petr_
3 years ago
Reply to  L

Tak u mě žádné překvapení. Zatím nepřišlo nic, takže statistiky kazím.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x