Forum

Forum

Quido a novy Loxone Config  

Page 1 / 2 Next
  RSS

L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
08/11/2018 5:55 pm  

Cau,

 

prosim Vas, vy z Vas, co mate odemne Quido mustek. Zkousel jste to nekdo na posledni verzi Loxonu?

Mam tu jednoho cloveka, kteremu to dela nejake divne zpozdeni. Kdyz klika na tlacitko dostatecne rychle, zacne se Loxone ucpavat a impulzy mit zpozdeni.

Popisoval to takto:

Nejdřív jsem komunikaci zkoušel na Loxone config 10 a tam mě překvapilo, že je docela velká prodleva od stisknutí tlačítka do sepnutí relé cca 300-400ms.
Abych předešel nějaké chybě v mém loxplanu, tak jsem test jsem prováděl přímo na tvém loxplanu Quido, kde jsem jen nastavil program Pico dle návodu a na nové stránce jsem propojil značku vstupu Quido 1 přímo s relé výstupem Loxone miniserveru. Takže při stisknutí tlačítka připojeného na Quido vstup 1 se sepnulo relé a při uvolnění tlačítka se relé rozepnulo. 
Pokud jsem tlačítko mačkal rychleji (cca 5x/s), tak relé vůbec nereagovalo na každý stisk a spínalo se jak se mu zachtělo 🙂 a když jsem přestal mačkat tlačítko, tak se relé ještě několikrát sepnulo, jako by se tam vytvořila fronta požadavků, když to nestíhalo zpracovávat stisknutí tlačítka.
 
Dle doporučení jsem udělal downgrade na config 8.1., kde je odezva podstatně rychlejší, ale i tak je poznat rozdíl mezi stisknutí tlačítka na vstupu miniserveru a na vstupu Quida. Zpoždění tak 100ms, ale fronta se netvoří 🙂 takže je to použitelné.
a kdyz jsme to pak dal testovali, tak takto:
 

Díky za rady, dostal jsem se k tomu až teď.

Přešel jsem opět na 10 a vyzkoušel všechno, co jsi doporučoval.
Zapojil loxone a quido samostatně na switch.
Zkopíroval quido plan do nového loxplanu.
Zkusil jsem si vytvořit vlastní loxlan přidáním bloku program a binární kodování pouze pro jeden vstup.
Zkusil jsem i vstupy na modulu Quido ETH 4/32 OC.
Při testování jsem měl puštěny debug-info a loxone má v idle 6-7 procent, při quido komunikaci to vyskočí na 11-12 procent.
V tom debug modu je vidět i ta udp komunikace a je vidět, že když přestanu mačkat tlačtko, tak udp přestanou chodit, ale loxone ještě spíná relé. Takže do loxone dorazí udp včas. Tipoval bych teda chybu na straně loxone.
Ještě jsme si všiml, že pokud zrestartuju loxone, tak je zpoždění daleko menší (100ms), zpomalí se až tehdy, když překročím určitou rychlost v mačkání tlačítka 🙂 To že jsem překročil rychlost se projeví tak, že zůstane relé na cca 1s sepnuté a po rozepnutí už je zpoždění těch 300-400ms. Dokonce se mi 2x stalo, že relé zůstalo sepnuté napořád a musel jsem vypnout miniserver. 
 
Nemůže to být tou poslední verzí 11 ?
Prijde mi to fakt divny, jakoby se Loxone ucpaval. Ale pritom u mne se nic takoveho nedeje, ani nemam zpravu od nikoho jineho.
 
Nezkousel jste to nekdo, nebo muzete nekdo prosim potvrdit, ze vam to na poslendim LoxConfigu jede?
 
Diky

ReplyQuote
Stingray
(@stingray)
Trusted Member
Joined:1 year  ago
Posts: 74
08/11/2018 10:01 pm  

já mám appku 9 nakou protože se mi bestie zaktualizovala a server 8.1 tuším a dělalo mi to chvíli taky, když jsem vyměnil jedno quido 16 OC za dvě 32 OC. neměl jsem čas to zkoumat


ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
08/11/2018 10:34 pm  

takze ono to zacalo vymenou quida? a prestalo to samo? zvlastni


ReplyQuote
Robo111
(@robo111)
Active Member
Joined:2 years  ago
Posts: 13
08/11/2018 11:19 pm  

Ja s tým problém nemám, prešiel som s tým od v8 cez v9 momentálne v10. A ani si po pravde neviem predstaviť načo by som to mačkal 5x za sekundu.


ReplyQuote
Stingray
(@stingray)
Trusted Member
Joined:1 year  ago
Posts: 74
09/11/2018 6:41 am  

Hele včera jsem psal tak rychle od boku, ale když se nad tím zamyslím nemůžu tvrdit, že by to způsobila výměna quida. Po jeho výměně jsem klasicky zkoušel funkčnost zběsilým mačkáním, takže jsem na to přišel, ale souviset to nemusí. Pokud bych chtěl postupovat analyticky a izolovat problém, tak bych nejdřív vzal fyzickej mikrospínač, připojil bych ho do digitálního vstupu na loxone a v loxconfigu ho prolinkoval s relátkem na loxone a zkoušel bych rychle cvakat a sluchem sledoval, zdali lze zaznamenat nějaký zpoždění nebo bufrování. To samý pak loxone digital in -> quido digital out, a posleze quido digital in -> quido digital out. Tím bych si ověřil, zdali je nebo není chyba v loxu popř. v quidu. Na železe, firmware a bridgi od L se asi nic moc nezměnilo, takže osobně bych spíš primárně podezříval appku, nota bene když vidím "profesionalitu" loxone vývoje. Ani tak si netroufám jim ten problém přišít, protože můj mobil je v příšerným stavu, plná paměť a aplikace mi obecně lagujou a mrznou. Takže bych si to ještě otestoval na nějakým čistým mobilu s apkou v8 a pak případně v9 a v10. Na nic z toho bohužel teď nemám čas ... tak to třeba někdo vyzkoušejte.

This post was modified 2 weeks  ago by Stingray

ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
09/11/2018 7:37 am  

@stingray Diky za popis. To ani zkouset nemusis, jestli to jede, tak je to to hlavni. Budu s dotycnym dal resit, jestli neco jineho nepomuze. Ja osobne to tipuju bud na bug nebo umysl Loxone. Uvidime, jestli to ohlasi i nekdo dalsi, nebo jestli to treba i nejak souvisi se spatnou sitovou kartou danyho kusu miniserveru.


ReplyQuote
David
(@david-pr)
Estimable Member
Joined:1 year  ago
Posts: 171
09/11/2018 11:50 am  
Posted by: L

@stingray Diky za popis. To ani zkouset nemusis, jestli to jede, tak je to to hlavni. Budu s dotycnym dal resit, jestli neco jineho nepomuze. Ja osobne to tipuju bud na bug nebo umysl Loxone. Uvidime, jestli to ohlasi i nekdo dalsi, nebo jestli to treba i nejak souvisi se spatnou sitovou kartou danyho kusu miniserveru.

Mam od tebe mustek,ale jeste jsem ho teda nezapojit. Zkusim přes vikend a dam vedet. Pouzivam V10, takže idealni na test.


ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
09/11/2018 11:52 am  

@david-pr: díky, zkus a dej vědět. 


ReplyQuote
David
(@david-pr)
Estimable Member
Joined:1 year  ago
Posts: 171
09/11/2018 9:16 pm  
Posted by: L

@david-pr: díky, zkus a dej vědět. 

Takze pripojeni Quida 60/3 + tvuj mustek probehlo na loxone V10 na jednicku. 1,2,3,4 Klik vsechno funguje bezproblemu. Nemuzu objektivne posoudit,zda je to rychlejsi/pomalejsi nez vstupy napr miniserveru/extesionu nebo Railduina. Ale vzhledem k bezproblemovemu 4kliku, to je stejne jedno.

Narychlo jsem teda zkusil jen vstupy Quida + rele miniserveru. Quido + UDP relay board.

Quido vstupy+Quido vystupy jsem nezkousel, nemuzu manzelce v patek porad restartovat barak 🙂 Ale nemyslim si, ze to to melo chodit jinak, nez s vystupy MS nebo UDP relay boardem.

Jen teda co prene nevim, je LOG v loxone a neustale vyhazovani chybi po 10s,co @L? :)

spinel log


ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
20/11/2018 12:06 pm  

Takze, pridavam info o prubehu reseni "problem" s Loxone 10. Udajne dosel k tomuto: 

Loxone pravděpodobně něco s verzí 10 pozměnil a proto tam dochází k tomu zpomalení zpracování UDP.
Zkoušel jsem to totiž na té verzi 8.1 a tam je ta odezva daleko rychlejší a fronta se nevytvoří.
Abych vyloučil, že je to závada mého miniserveru, tak jsem si půjčil Loxone demokufr. Ten běžel na verzi 10 a to zpomalení a vytvoření fronty bylo stejné.
Nevím, jestli je to byl od Loxone záměr, ale bohužel jsem v to řešení s Papouchem ztratil důvěru. Papoucha jsem poslal zpět a budu kupovat originál extensiony.
dale pise, ze by bylo dobre to otestovat. Z reakci zde dostupnych mam pocit, ze ostatnim to funguje a sam si miniserver verzi 10 prznit nehodlam. Pokud by se k tomu casem jeste nekdo z 10v uzivatelu vyjadril, budu rad
Bylo by dobré, pokud by to někdo, kdo má Papoucha a verzi 10, také takhle extrémně otestoval. Při "normálním" mačkáním tlačítka to zpoždění a zpomalení není úplně znatelné, projeví se až při velkém počtu UDP příkazů. Takže se domnívám, že pokud bych měl připojených 100 vstupů na Papoucha a během 1s by se mělo zpracovat například více než 10 UDP příkazů, tak by se projevil stejný problém.
Pokud se opravdu zacina na v10 UDP pakety zpozdovat, bude to 100% akce Loxone na sabotaz dalsich externich prvku. Pochybuji, ze to bude omyl.

ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
20/11/2018 12:08 pm  

@david-pr : Sry za pozdni odpoved, nevsiml jsem si tveho postu. Ta chyba znamena, ze se Loxonu nedari pripojit na uvedenou adresu a port. Nemas treba do LoxConfigu vlozeny jak schema pro vstupy, tak vystupy? a nemas tam treba chybnou cfg? Je divne, ze by ti fungoval mustek a pritom by to hlasilo tyhle chyby. Podle mne tam bude muset 2x (nebo jak jsem psal vstup+vystup) a jeden bude spatne nastaveny.


ReplyQuote
David
(@david-pr)
Estimable Member
Joined:1 year  ago
Posts: 171
20/11/2018 12:26 pm  

@L

Ano mas samozrejme pravdu, jsem debil, mel jsem v programu jak vstupy, tak vystupy 🙂

Zpet ke zpozdovani V10 a quida, ja tohle fakt nepozoruji a to mam nejnovejsi verzi co ted nabizi. Dokonce posilam i po UDP prikazy z xioami do node-red a z neho do loxone. Opet zde i s Xiaomi dvoutlacitkem nemam uplne problem udelat 3klik( ne vzdy, preci jen to uz je trochu hardcore) ale 2klik bezproblemu.

Quido mi dava nezpozdeny 4klik, zkousel jsem i zahlceni, jak jsi tu psal, mackal jsem asi 10s stale jedno tlacitko a nic, zadna zmena(pripojeno 24V bodovka na vystup loxone).

Paradoxne ted spis pozoruji, ze vstupy loxone, jsou u nekterych bloku osvetleni pomalejsi jak z Quida....Pri monitorovani zatizeni CPU MS jsem kolem 22-23% v bezne provozu baraku.


ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Estimable Member
Joined:2 years  ago
Posts: 195
20/11/2018 8:18 pm  

me quido zacalo "zlobit" pri prechodu z v8 na v9...

zacaly my zlobit vicekliky, kde ne vzdy je viceklik chycen spravne. na v8 to fungovalo naprosto 100%


ReplyQuote
L
 L
(@l)
Noble Member Admin
Joined:4 years  ago
Posts: 1377
20/11/2018 8:20 pm  

Ted zrovna resim s jimym clovekem jiny problem (chodily mu tam divne pakety), nakonec se ukazalo, ze to zpusoboval Ubiquiti AC LR hotspot, ktery posilal na port 10001 jakysi ping.

Ale kdyz sme otestovali na v10 jeho vicekliky, tak i kdyz klikal jako vztekly, tak k zadnemu zpomaleni nedochazi.

Je zvlastni, ze se zacal kazdy miniserver chovat trochu jinak a to s prechodem na vyssi verze. Opravdu by mne zajimalo, co tam Loxone zmastil.

Muzes @elpaso zkusit update na v10? nebo se na nej nechystas? Protoze co mi prijde, ze v10 vypada stabilneji nez ta v9. Nejlepsi je ale samozrejme v8, tam miniserver je o dost min vytezovany a vse funguje jak ma.

 


ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Estimable Member
Joined:2 years  ago
Posts: 195
20/11/2018 8:58 pm  
Posted by: L

Ted zrovna resim s jimym clovekem jiny problem (chodily mu tam divne pakety), nakonec se ukazalo, ze to zpusoboval Ubiquiti AC LR hotspot, ktery posilal na port 10001 jakysi ping.

Ale kdyz sme otestovali na v10 jeho vicekliky, tak i kdyz klikal jako vztekly, tak k zadnemu zpomaleni nedochazi.

Je zvlastni, ze se zacal kazdy miniserver chovat trochu jinak a to s prechodem na vyssi verze. Opravdu by mne zajimalo, co tam Loxone zmastil.

Muzes @elpaso zkusit update na v10? nebo se na nej nechystas? Protoze co mi prijde, ze v10 vypada stabilneji nez ta v9. Nejlepsi je ale samozrejme v8, tam miniserver je o dost min vytezovany a vse funguje jak ma.

 

jojo chystam, v nasledujicich 2-3 tydnech az se budu vic vyskytovat doma 🙂

jinak 10001 je od ubiquiti? neco jako UDP broadcast? ja jsem v siti tyto packety sem tam taky videl...


ReplyQuote
Page 1 / 2 Next
Share:
  
Working

Please Login or Register