Zahradní intermezzo

Zahradní intermezzo

Tak jsem si včera odskočil na horní zahradu. Původně jsem chtěl veškeré práce nechat až po dokončení věcí kolem domu, ale přišel za mnou jeden z brigádníků, že by si potřeboval něco vydělat. Tak jsem mu chtěl vyhovět, navíc namotivovaní brigádníci se neodmítají.

Domluvili jsme se, že v osm ráno společně vyrazíme na zahradu a spálíme všechnu tu biomasu, co jsme loni posekali. Dost jsem se bál, v jakém stavu vlastně zahradu najdu, protože jsem tam od té doby nebyl.

Kupodivu nebyla až tak zarostlá jak jsem se bál. Navíc vykácené hromady už nebyly ani tak velké, jak tenkrát. Bohužel, namísto toho ale byly pěkně zamotané do sebe a k tomu už opět prorostlé šípkem.

Ten je fakt hrozná potvora. Tam kde jsem ho posekal, tak z kmenů už vyrůstalo dvakrát tolik nových výhonků, na několika místech i metr vysokých.

Hned z kraje jsme se pustili do pálení. Původní plán, že rozdělám jen jeden oheň a budem tak vše tahat k němu, vzal hodně rychle za své. Tahání byla neuvěřitelná pakárna a děsně vše zdržovala. Takže jsme pak postupně zakládali ohně v okolí hromad a i tak to byla pořádná dřina.

Naštěstí o cca hodinku později dorazil ještě druhý brigoš, kámoš toho prvního. Že se prý doma nudí, protože na maturu už dávno vše umí a tak bude radši s náma a pomůže. Ideální brigádníci.

Nakonec jsme pálili celý den. Ve třech lidech jsme vše zvládli spálit za cca 9 hodin. Postupně jsme prošli celou zahradou a za námi zůstavaly jen obrovská ohniště.

Před samotným pálením jsme akci nahlásili na hasičích a nejspíš jsme udělali dobře. Celý den z naší zahrady šlehaly vysoké plameny a spousta kouře, takže by nás tam asi nebýt ohlášky i navštívili.

Na samotné pálení jsem měl s sebou i dva kanystry s vodou a hasící přístroj z baráku. Dost jsem se bál, aby se to v takovém měřítku nějak víc nevymklo. Naštěstí krom pár lokálních problémů se nic velkého nestalo.

Nejhorší horká chvilka byla,  když se nám z ničeho nic začal šířit oheň trávou k jedné z větších suchých hromad. Naštěstí jsme pohotově část dřeva odtahali a zároveň oheň udupali. Ale na to, že byla většina trávy zelená a vlastně byla suchá jen ta loňská mrtvá, tak to dokázalo hořet sakra rychle. Nechtěl bych to vidět v dobách delšího sucha, kdy je pěkně vyschlé vše kolem.

Krom tohoto indicentu šlo všechno dobře. Do ohně jsme přidávali s citem tak, aby nebyl úplně mimo kontrolu a stejně jsme většinu času spíš nestíhali fyzicky, než že bychom čekali než něco shoří.

Každopádně máme spálený veškerý bordel, ale tím práce rozhodně nekončí. Zahrada postupně zarůstá a i když jsem ji vzal zase křovinořezem, není to trvalé řešení. Budu muset postupně pokácet všechny staré stromy (a to je většina, protože jsou na tom už fakt dost špatně) a domluvit bagr, který na celé zahradě vytahá všechny kořeny a srovná ji tak, aby šla sekat pojezdovou sekačkou.

To teď ale nemá moc prioritu, takže pokud se zase neozvou brigoši sami, budu pokračovat na věcech kolem domu.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pavel
Guest
Pavel
5 years ago

Pokud to dříví že zahrady nepotřebujete, možná by stačilo namotivovat někoho, kdo dřívím topí. Ten by si stromy sám pokácel, dříví odvezl a větve by naházel na hromadu. A spokojenost na obou stranách.

Pavel
Guest
Pavel
5 years ago

A na ty šípkové keře to chce lest. Nechat je v klídku dobře zazelenat, aby těmi listy dobře nasáli jakýkoliv totální herbicid a bude po nich. Jinak se je nejde zbavit.

pavel
Guest
pavel
5 years ago
Reply to  L

Normálně to vzít postřikovačem. Proto jsem psal o tom zazelenání.

4x ročně po dva roky jsem šipky sekal a pořád to rostlo. Pomohl až bagr, který v tom místě kopal trasu pro zatrubnění malého potůčku :-).

pavel
Guest
pavel
5 years ago
Reply to  L

ten je spíš na traviny. Chce to herbicid na dřeviny třeba Garlon

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x